NV Hollandse Bosbouw Maatschappij

slider left
slider right

Het klonenprogramma van Tectona

vrijdag 12 februari 2016

De plantage van Tectona in Brazilië heeft al sinds 2005 testen met klonen gedaan. Na ruim 10 jaar kan geconcludeerd worden dat deze klonen ongehoord goede resultaten hebben. De uiteindelijke houtproductie van de klonen zal twee keer zo hoog zijn als die van teakplanten uit kiemzaden.

In 2010 is een deel van de plantage verkocht aan een van de grootste bosbouwinvesteerders ter wereld met een belegd vermogen van 3,4 miljard USD. De reden dat een dergelijke bosbouwreus belangstelling had in de aankoop van een deel van een niet al te grote plantage, lag in hun belangstelling voor de resultaten van de klonen en het daarbij passende beheer dat door Tectona gevoerd werd.

Het klonenprogramma is ondergebracht in het bedrijf Proteca van Fernando Torres. De Tectona managers Luit Smit en Evaldo Oestreich Filho spelen een belangrijke rol in het onderzoek naar de klonen.

Proteca  beschikt over een van de grootste  variëteiten aan genetisch teakmateriaal ter wereld (70 soorten) en is er in samenwerking met de Braziliaanse Universiteit Luiz de Queiros in geslaagd het DNA van teak (462.000 genen) in kaart te brengen.

Het wortelsysteem van een driejarige kiemplant (rechts) en een driejarige kloon (links) laten het groeipotentieel van de kloon overduidelijk zien: